Το Γυμνάσιο μας πραγματοποίησε  πολυήμερη σχολική εκδρομή στο Ναύπλιο και στην Αθήνα, από τις 5 έως και τις 8 Απριλίου 2025, με συνοδούς την κα Τασούλα Παλιακούδη ως αρχηγό της εκδρομής, την κα Χρυσούλα Καρακατσάνη και τον κ. Ιωάννη Στυλιανίδη.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απολαύσαμε τη θέα στη γέφυρα του Ρίου Αντίρριου και περπατήσαμε στη γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου. Η πρώτη μας επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο. Εκεί περιηγηθήκαμε στους ιστορικούς  χώρους της πόλης και ανεβήκαμε στο Παλαμήδι, ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας.

Η συνέχεια της εκδρομής μας εξελίχθηκε στην Αθήνα. Η μέρα μας ξεκίνησε με ξενάγηση από το Θησείο και στη συνέχεια στον λόφο της Ακρόπολης, όπου οι μαθητές ήρθαν σε άμεση επαφή με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο και τα υπόλοιπα κλασικά μνημεία, τα οποία αποτελούν διαχρονικά σύμβολα του δυτικού πολιτισμού. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι ένα  από τα σπουδαιότερα του κόσμου και  φιλοξενεί ευρήματα προερχόμενα αποκλειστικά από την αθηναϊκή Ακρόπολη και τις πλαγιές της.                    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η περιήγηση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία του Βυζαντίου.

Ακολούθησε η ξενάγηση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και τη στοά του όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον χώρο που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης ιστορίας και να ενημερωθούν για τον τρόπο κατασκευής του.  Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε στην ευρύτερη περιοχή το Ζάππειο Μέγαρο και να θαυμάσουμε από κοντά την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Κοινοβούλιο.

Μία επίσκεψη που προσέφερε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα ήταν στη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Μέσα στο γεμάτο πρόγραμμα της εκδρομής, η παρακολούθηση θεατρικής παράστασης αποτέλεσε για όλους μας μία ευχάριστη νότα η οποία συνοδεύτηκε με ανάβαση με τελεφερίκ στον λόφο του Λυκαβηττού όπου θαυμάσαμε την πανοραμική θέα της Αθήνας.

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις μας σε σύγχρονους χώρους ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος βρεθήκαμε πρώτα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μετά στο Πάρκο του Ελληνικού  όπου η τεχνολογία αποτέλεσε βασικό βοηθό στη ξενάγηση του χώρου. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που μάς θύμισε ότι και οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες: μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η γνώση αυτής της ιστορίας μάς βοηθά να κατανοήσουμε την αξία της πολιτισμικής πολυμορφίας. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, οι μαθητές ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη, διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και ενίσχυσαν την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Κείμενο:  Τασούλα Παλιακούδη

 

 

Spread the love